De Finse chirurg Aki Hintsa was jarenlang als arts verbonden aan het Formule 1-team van McLaren. Nu adviseert hij topmanagers.

Wat is het verband tussen rijden in de Formule 1 en het managen van een grote onderneming?

Als een Formule 1-rijder z’n concentratie verliest, riskeert hij uit de bocht te vliegen en over de kop te slaan; als een topmanager z’n bureaustoel onhandig beweegt, riskeert hij koffie te morsen op z’n Hermès-das, grapt weekblad The Economist.

Toch zijn er wel degelijk serieuze overeenkomsten tussen de levensstijl van topmanagers en Formule 1-rijders, blijkt uit de activiteiten van Aki Hintsa. Deze Finse arts was 11 jaar lang chief medical officer van het McLaren-team en heeft nu een bedrijfje genaamd Hintsa Performance, met 30 mensen in dienst.

Topa van de piramide

Hintsa leeft van het adviseren en begeleiden van managementteams en individuele topmanagers, zo schetst The Economist.  Een algemene overeenkomst met Formule 1-rijders is volgens Hintsa dat die net als topmanagers boven aan een piramide staan.

Formule 1-rijders worden doorgaans ondersteund door 500 tot 700 mensen, van ingenieurs tot marketingafdelingen, die sterk afhankelijk zijn van de prestaties van de coureur. Voor topmanagers geldt iets vergelijkbaars.

Die positie aan de top kan leiden tot verwrongen ego's, maar er is meer volgens Hintsa. Wat Formule 1-coureurs en topmanagers van multinationals ook gemeen hebben is: structureel slaapgebrek en constant reizen.

Slopend levensritme

Een leven waarin je voortdurend van de ene naar de andere plek vliegt en in hotels overnacht, kan grote invloed hebben op je gezondheid. Vandaar dat Hintsa zich richt op specifieke programma's die topmanagers coachen om een gezondere levensstijl te adopteren.

Dat betekent onder meer: de verleidingen van junk food op vliegvelden en de mini-bar in het hotel weerstaan, bijvoorbeeld door gezonde snacks mee te nemen. En ook: de laptop of smartphone op tijd uit zetten, zodat je jezelf niet vlak voor het slapen gaan met 'blauw licht' bombardeert, dat impulsen geeft om wakker te blijven.

Bedrijven als Google en adviesbureau McKinsey erkennen dat het belangrijk is dat hun managers niet voortijdig opbranden en hebben daar speciale programma's voor. Maar volgens The Economist komt de meeste interesse voor diensten als die van dokter Hintsa toch van individuele topmanagers. Die belanden in hun loopbaan vaak zelf op een punt waar ze behoefte krijgen aan een 'pitstop', om de moordende druk in het internationale bedrijfsleven beter aan te kunnen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl